top of page

Hur vet jag om bebisen har rätt tag vid amning?

Att bebisens tag om bröstet spelar stor roll märker man tydligt när det börjar göra riktigt ont i bröstet. Ett stort tag underlättar amningen och kan förebygga problem och såriga bröstvårtor. Läs vidare för att få tips om hur du får din bebis att amma på rätt sätt, och ladda ner LEIA Health-appen för att du ska få till en bra amningsrutin med LEIAs matningslogg .




Rätt suggrepp

När din bebis gapar stort hamnar bröstvårtan långt in i munnen. Den ska ända bak till de mjuka delarna av gommen där den ligger skyddad. Din bebis ska alltså inte suga på själva bröstvårtan.


Om taget är litet och tungan nöter mot bröstvårtan är risken stor att det blir problem. Det kan börja göra ont i bröstvårtan vid amning och i vissa fall får du sår. Utöver att ingen vill ha såriga bröstvårtor så kan smärtan i sin tur minska mjölkbildningen och bidra till mjölkstockning.


För att få din bebis att ta ett riktigt stort tag finns det några knep att ta till:

  • Amma i en tillbakalutad position där bebisen ligger på sin mage, gärna hud mot hud, ovanpå din överkropp och själv kan söka och ta bröstet i sin egen takt. Detta triggar sökreflexen och gör att din bebis automatiskt lyfter huvudet och öppnar upp munnen större och därmed lättare får ett stort tag. Var särskilt noga med att bebisens näsa är fri för andning när hen ligger så här.

  • När du ammar sittande ska bebisens huvud vara något tillbakalutat, det gör det lättare för den att gapa stort. Sikta därför med bröstvårtan mot bebisens näsa eller överläpp så att hen måste luta huvudet lite bakåt för att nå ordentligt. Hakan ska vara i kontakt med bröstet och näsan ska vara fri för andning. Tänk på: ”Hakan i, näsan fri”.

  • Oavsett hur/om du sitter eller ligger tänk på att bebisen ska ha hela sin kropp, bröstkorg, mage och knän, riktade mot dig. Din bebis ska inte behöva vrida på huvudet för att nå bröstet.

  • Var riktigt nära varandra, gärna hud mot hud, se till att det inte finns någonting som skapar distans mellan er. Stötta gärna med en hand bakom din bebis skuldror så att hakan kommer tätt inpå bröstet och näsan blir fri, men håll inte om huvudet.

  • Om du sitter upp – för bebisen till bröstet, inte bröstet till bebisen. Detta betyder i praktiken att det först och främst är viktigt att du sitter bekvämt och avslappnat för att amningen ska fungera så bra som möjligt. Låt sedan bebisen söka, slicka och ta bröstet i sin egen takt för att munnen ska öppnas stort, när barnet är redo med ett stort gap kan du föra det ännu närmare intill dig, men stoppa inte själv in bröstet i din bebis mun.

  • Om amningen inte känns bra, om det gör ont och inte blir bättre efter en liten stund, behöver ni justera taget. Du kan även “koppla loss” din bebis och försöka igen. Stoppa då in ett finger i mungipan för att bryta vakuumet och låt sedan bebisen börja om.

  • Tänk på att man inte kan se utifrån om ett tag är bra eller inte. Lita på din egen känsla. Om det inte känns bra, eller om det blir skav eller sår på bröstvårtan, så är taget inte bra. Det ska inte göra ont att amma. Första tagen kan ibland kännas lite mer, men det ska gå över snabbt och det ska alltid vara hanterbart.

  • När barnet har ammat klart släpper det själv taget eller somnar. Titta på din bröstvårta efter amningen för att se om den ser ut som vanligt. Om den har ändrat färg eller form kan det visa på att du behöver justera någonting till nästa gång. En tillplattad bröstvårta kan exempelvis betyda att barnet behöver ha ett större tag och/eller att barnet behöver justeras en aning i höjd- eller sidled till nästa gång.

  • Tänk på att både du och din bebis behöver öva på amningen! Det här är nytt för er båda och övning ger färdighet. Tid, tålamod och tillit är bra ledord.

“Jag hade ingen aning om hur viktigt det var med bebisens tag om bröstet och kämpade med amningen i veckor innan jag fick hjälp av en amningskonsult.”

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page