top of page

Den fjärde trimestern

Uppdaterat: 7 juli 2022

Känner du dig förvirrad av rubriken? Du kan vara helt lugn – du har inte missat tre månader av graviditeten.

En graviditet brukar delas in i tre trimestrar där varje trimester är tre månader. Tillsammans utgör de en fullgången graviditet på nio månader.


Den fjärde trimestern syftar istället till månaderna efter förlossningen. Trots att bebisen nu är utanför livmodern är den fjärde trimestern på många sätt lik sina föregångare under graviditeten.


Att se den första bebistiden som en förlängning av graviditeten kan vara lugnande för hela familjen och hjälper er att sätta rätt förväntningar.

Bebisen är van att vara inuti livmodern där hen bott hela sitt liv. Där är det varmt, trångt och inte mycket stimuli. Det innebär att livet på utsidan kan te sig ganska chockerande med kyla, ljus, ljud och att vara separerad från mamma.


Du som fött barn har fortfarande samma kropp, som just gått igenom en lång graviditet och en förlossning, och behöver tid att återhämta dig. Att bebisen nu är född betyder tyvärr inte att allting direkt återgår till hur det var innan graviditeten.


Den fjärde trimestern är därför i mångt och mycket en omställningsperiod för hela familjen och det kan vara skönt att ha stöd från någon under den tiden. Förhoppningsvis kan LEIA vara just det stödet.


/Jennifer Berglund, Barnmorska

Senaste inlägg

Visa alla

Framfall

2242274-01-2.png
bottom of page