Eftervärkar

Uppdaterat: 7 juli


Just när du trodde att det var över startar det igen. Livmodern drar ihop sig i sammandragningar, trots att både bebis och moderkaka är ute, och du nu borde få lite välförtjänt vila. Lyckligtvis är eftervärkar inte alls lika smärtsamma som sammandragningarna under förlossningen – men visst känns de.


Under graviditeten har livmodern växt kraftigt för att bebisen ska få plats. Eftervärkarnas uppgift är att se till att livmodern drar ihop sig till sin vanliga storlek.


Trots att eftervärkarna gör ont är de helt ofarliga. Tvärtom hjälper de till att minska sårytan där moderkakan suttit och minskar på så sätt även blödningen.

Eftervärkar brukar komma i intervaller och känns som kramp eller mensvärk. Det är vanligt att känna mer eftervärkar vid amning, då hormoner som frisätts vid amning gör att livmodern drar ihop sig.


Första gången du föder barn brukar eftervärkarna vara lindrigare, för att sedan bli kraftigare efter fler förlossningar.


Eftervärkarna brukar gå över cirka 3–4 dagar efter förlossningen, men medan de håller på kan det vara skönt med någon form av smärtlindring.


Värme kan lindra besvären. Lägg en varm vetekudde mot magen eller ta en varm dusch.Receptfria läkemedel med paracetamol och ibuprofen hjälper också mot smärtan. Ta som mest 2 tabletter paracetamol 500 mg och 1 tablett ibuprofen 400 mg var åttonde timme.


Du behöver inte söka vård för eftervärkar. Men om du däremot har smärta i nedre delen av magen hela tiden, istället för att det kommer i intervaller, och du samtidigt har feber kan det vara tecken på infektion i livmodern. Då behöver du söka vård omgående.

Senaste inlägg

Visa alla

Framfall

2242274-01-2.png