top of page

Flaskmata en nyfödd – vad ska man tänka på?

Hur flaskmatar man egentligen en nyfödd bebis? Oavsett om du fyller nappflaskan med bröstmjölk eller ersättning är det viktigt med både stöd och kunskap kring flaskmatning. Precis som amning är flaskmatning ett samspel mellan dig och din bebis, och något ni lär er tillsammans.


Läs vidare för tips om flaskmatning – och ladda ner LEIA-appen för att testa vår matningslogg som ger dig koll på hur och när du senast flaskmatade, ammade eller pumpade.



Låt matstunderna ta tid

Sitt bekvämt med din bebis i famnen, gärna hud mot hud, och erbjud ögonkontakt vid matningen. Låt din bebis söka och ta flasknappen i sin egen takt, stoppa inte bara in den i munnen.


Var lyhörd för ditt barns signaler, låt hen styra takten och ta små pauser då och då. Truga inte din bebis om hen visar mättnad, tänk på att bebisen kan vara mätt och nöjd innan flaskan är tom. Behåll din bebis i famnen och låt hen gärna eftersuga på bröstet eller en napp efter matningen.


Här kommer några fler tips vid flaskmatning:


  • Lär dig att tolka din bebis unika signaler och låt hen styra när det är matdags – inte klockan.

  • Du som förälder bestämmer vem som får hålla och mata bebisen. Även om andra kan flaskmata är det viktigt att barnet i första hand får tid att knyta an till sina föräldrar.

  • Din bebis ska hållas i famnen i en upprätt ställning, huvudet ska vara högre än hjärtat, vid matning. Om bebisen ligger platt på rygg ökar risken för öroninflammation och övermatning.

  • Se till att hålet i nappen är lagom stort. Om mjölken rinner för fort ur flaskan kan din bebis bli stressad och för snabbt få i sig för mycket mjölk.

  • Följ anvisningarna på förpackningen när du tillreder ersättningen. Ta varken för lite eller för mycket pulver och tillsätt aldrig något annat livsmedel än ersättningspulver och vatten.

  • Var noga med hygienen, tvätta händer och napp/flaskdelar noggrant.

  • Lämna aldrig din bebis ensam med nappflaskan, håll alltid i den själv.

  • Växla mellan att hålla och mata din bebis från både vänster och höger sida så att båda kroppssidor stimuleras.

" Att flaskmata mitt barn var en stor omställning för mig, men det gav också min partner möjlighet att dela på ansvaret vid matningen."

Flaska lugnt-metoden

När man flaskmatar lugnt och tar små pauser hinner barnet känna efter om det behöver mer mat eller om det är nöjt, flödet blir inte detsamma hela tiden. Barnet äter då en volym som är mer individanpassad snarare än att äta för mycket eller för lite. Det stödjer även amningsrelationen för dig som delammar, förhoppningsvis kan det bidra till att minska risken för strul vid bröstet och att bibehålla en fungerande delamning.


Sök på flaska lugnt-metoden, eller “paced bottlefeeding”, om du vill läsa mer om hur du kan efterlikna amningens naturliga rytm när du flaskmatar och hjälpa din bebis att kontrollera mängden mat den får i sig.



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page