Flaskmatning

Du kanske delammar och kombinerar amning med flaskmatning, du kanske pumpar och ger din mjölk på flaska eller så ammar du inte alls. Oavsett om det är bröstmjölk eller bröstmjölksersättning i nappflaskan är det viktigt med både stöd och kunskap även kring flaskmatning. Flaskmatning är precis som amning ett samspel och någonting som ni lär er tillsammans.

Flaska lugnt. Framför allt, låt matstunderna ta tid. Sitt bekvämt med din bebis ii famnen, gärna hud mot hud, och erbjud ögonkontakt vid matningen. Låt din bebis söka och ta flasknappen i sin egen takt, stoppa inte bara in den i munnen. Var lyhörd för ditt barns signaler, låt hen styra takten och ta små pauser då och då. Truga inte din bebis om det visar mättnad, tänk på att hen kan vara nöjt innan flaskan är tom. Behåll din bebis i famnen och låt det gärna eftersuga på bröstet eller en napp efter matningen.Några till tips att tänka på vid flaskmatning:

  • Lär dig tolka din bebis unika signaler och låt hen styra när det är matdags – inte klockan.

  • Ni/Du som förälder bestämmer vem som får hålla och mata bebisen. Även om andra kan flaskmata är det viktigt att barnet i första hand får tid att knyta an till sina föräldrar.

  • Din bebis ska hållas i famnen i en upprätt ställning, huvudet ska vara högre än hjärtat, vid matning. Om bebisen ligger platt på rygg ökar risken för öroninflammation och övermatning.

  • Se till att hålet i nappen är lagom stort, om mjölken rinner för fort ur flaskan kan din bevis bli stressad och för snabbt få i sig för mycket mjölk.

  • Följ anvisningarna på förpackningen när du tillreder ersättningen. Ta varken för lite eller för mycket pulver och tillsätt aldrig något annat livsmedel än ersättningspulver och vatten.

  • Var noga med hygienen, tvätta händer och napp/flaskdelar noggrant.

  • Lämna aldrig din bebis ensam med nappflaskan, håll alltid i den själv.

  • Växla mellan att hålla och mata din bebis från både vänster och höger sida så att båda kroppssidor stimuleras.


När man flaskmatar lugnt och tar småpauser på detta sätt hinner barnet känna efter om det behöver mer mat eller om det är nöjt, flödet blir inte det samma hela tiden. Barnet äter då en volym som är mer individanpassad snarare än att ”över- eller underäta”. Det stöder även amningsrelationen för er som delammar, förhoppningsvis kan det bidra till att minska risken för strul vid bröstet och att bibehålla en fungerande delamning.


Läs mer om att flaska lugnt genom att söka på paced bottlefeeding på nätet.

Senaste inlägg

Visa alla

Framfall

2242274-01-2.png