top of page

Första dagarna efter förlossningen

Stort grattis! Bebisen är äntligen här. Ofta kan den första tiden med den nya familjemedlemmen målas upp som rosenskimrande och helt fantastiskt. Och så kan det absolut vara. Men det är lika vanligt att känna sig överväldigad av allt det nya, särskilt om du upplever besvär efter förlossningen.


Läs vidare för att ta del av sådant som är bra att veta om den nyförlösta kroppen, och ladda ner LEIA Health-appen för att göra en hälsoscreening efter förlossningen.


Din kropp efter förlossningen


Blödning

Efter förlossningen är blödning normalt och kallas avslag. Avslaget kommer från såret som uppstår när moderkakan lossnar från livmoderväggen. Blödningen minskar över tid, går från riklig till brunaktig och upphör vanligtvis inom 6-8 veckor.


Urin och avföring

Ökade urinmängder är vanligt efter att du har fött barn, och att duscha samtidigt som du kissar kan lindra eventuell sveda. En del får besvär med urinläckage, men det förbättras ofta när bäckenbotten stärks.

Det tar ett tag för magen att komma igång efter förlossningen och vissa blir förstoppade. Att dricka vatten, äta fiberrik mat och röra på sig hjälper, men man kan behöva ta hjälp av läkemedel.


Bristningar i underlivet

Bristningar i underlivet är vanliga efter förlossningen och sys direkt. Smärta och irritation kan uppstå, men det förbättras med tiden och kan lindras med smärtstillande medel. Det är bra att börja med bäckenbottenträning när smärtan avtar. Exempelvis med hjälp av LEIA Health 6-veckors knipträningsprogram.


Bröst och amning

Mjölkproduktionen ökar några dagar efter förlossningen, och brösten kan svullna och ömma. Amningsproblem är vanliga i början men löser sig vanligtvis när du blir mer bekväm med amningen.

För att hjälpa dig etablera en bra amningsrutin har LEIA Health skapat en matningslogg i appen. Med den vill vi stödja nya mödrar genom att enkelt logga när och hur de senast matade sina spädbarn. Matningsloggen passar alla, oavsett om du ammar, pumpar eller ger ersättning med flaska.


Eftervärkar

Eftervärkar uppstår när livmodern drar ihop sig efter förlossningen, och är vanligtvis mer märkbara när du ammar din bebis eller om du har fött flera barn. Smärtan kan lindras med värktabletter, värme eller TENS och brukar avta inom 3-4 dagar.


Kom ihåg att din kropp är unik, och erfarenheter kan variera från person till person. Det viktigaste är att söka vård eller råd från din vårdgivare om du har några oroande symptom eller känner dig osäker på något.


Källa: 1177.se



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page