Hemorrojder

Hör du också till dem som ryser bara du hör ordet hemorrojder? Trots det finns de nu ändå där och skapar obehag. Men du är långt ifrån ensam om att ha problem med hemorrojder, då det är vanligt både som gravid och efter en förlossning.

Hemorrojder innebär att ändtarmens slemhinna buktar ut antingen innanför eller utanför ändtarmsöppningen, som små kuddar som består av bindväv och blodkärl täckta av en slemhinna.


När man är gravid ökar mängden blod i kroppen och trycket från den växande livmodern gör det lite svårare för blodet att cirkulera. Det leder till att trycket i ändtarmens blodkärl blir högre och att hemorrojder lättare bildas.


Det kan blöda, klia och svida runt ändtarmsöppningen. Det kan också läcka slem eller avföring och du kan känna något som buktar ut vid ändtarmsöppningen.


Förstoppning ökar besvären vid hemorrojder. Försök därför att ät fiberrik mat, dricka mycket vätska och röra på dig regelbundet.


Tvätta eller duscha huden runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten.


Hemorrojder läker ofta utan någon behandling cirka 1-2 månader efter förlossningen, men det finns receptfria läkemedel på Apoteket som kan lindra besvären under tiden.


Kontakta en barnmorska eller en vårdcentral om hemorrojderna växer eller blir mycket smärtsamma.

Senaste inlägg

Visa alla

Framfall

2242274-01-2.png