Sömn efter förlossning

Uppdaterat: 7 juli


Visst känns livet alltid lite svårare och jobbigare när du sovit för lite? Med en bebis är det ofta svårt att få tillräckligt med sömn om du inte är en av de lyckliga få som får en bebis som sover gott på nätterna redan från början.

Trots att bebisar behöver sova cirka 12-16 timmar varje dag kan det vara svårt att ens få ett par timmars sammanhängande sömn som förälder, då bebisar både har kortare sömncykler och även har svårt att skilja på natt och dag i början.


Först till det viktigare: även om det inte känns så just nu kommer inte den här perioden vara för evigt. Du kommer få sova mer. Försök hålla fast vid den tanken när det känns som motigast.


Ett tips som ofta hörs är att föräldrarna ska passa på att sova när bebisen sover. Anledningen till att tipset ofta dyker upp är för att det är väldigt smart om du är en sådan person som har lätt för att ta små powernaps under dagen.


Om du istället upplever det som svårt att sova kan du försöka att i alla fall försöka slappna av så gott det går när bebisen sover. Kan du sitta bekvämt? Läsa en bok? Scrolla på sociala medier? Gör helt enkelt något som hjälper dig att koppla av. Tvätten och diskmaskinen kan du ta hand om när bebisen är vaken eller när din partner kommer hem.


Det kan också hjälpa att tänka att det räcker med du lägger dig och vilar bredvid bebisen istället för att gå in i sovstunden med stressen att du måste somna. All vila är bra vila. Och skulle du råka somna är det bara ett plus.

Senaste inlägg

Visa alla

Framfall

2242274-01-2.png