top of page

Sömn efter förlossningen

Visst känns livet alltid jobbigare när du har sovit för lite? Med en bebis är det ofta svårt att få tillräckligt med sömn – om du inte är en av de lyckliga få som får en bebis som sover gott om nätterna redan från början.


Läs vidare för tips om hur du kan hantera sömnbristen, och ladda ner LEIA Health-appen för skräddarsydd information och stöd efter din förlossning.



Sömnutmaningar som nybliven förälder


Trots att bebisar behöver sova cirka 12-16 timmar per dag kan det som förälder vara svårt att ens få ett par timmars sammanhängande sömn.


Detta eftersom bebisar har kortare sömncykler och även har svårt att skilja på natt och dag i början.


De första dagarna som förälder blir en intensiv ögonöppnare, där sömnens värde och dess brist blir påtaglig.


Trots att de utmanande nätterna och dagarna av trötthet ibland känns som en oändlig berg-och-dalbana, är det tröstande att veta att denna period är övergående. Vi har samlat 3 tips som kan underlätta ditt liv under denna utmanande period.


1. Vila när din bebis sover


För att hantera stressen kring sömnbristen är det viktigt att byta perspektiv. Snarare än att känna pressen att du måste somna varje gång din bebis sover, ser det som en möjlighet att bara vila och koppla av. Att ligga bredvid din lilla kan vara en form av återhämtning, och att acceptera att all vila är bra vila kan göra det lättare att navigera genom dessa utmanande stunder.

Att tillåta dig själv att vila, även om du inte omedelbart somnar, kan verkligen lindra den mentala bördan och gör det enklare att ta hand om både dig själv och din bebis. Om du råkar somna, se det som en välbehövlig bonus.


Undvik frestelsen att använda den tiden till att göra andra uppgifter. Att vila när du har möjlighet är viktigt för att ta dig igenom de tidiga dagarna som förälder och kan hjälpa till att bygga upp ditt energireserv.


" Jag visste att det skulle vara utmanande att inte få tillräckligt med sömn som nybliven förälder, men jag var inte beredd på hur utmattande det faktiskt skulle vara."

2. Dela nattvakningar

Ett annat sätt att hantera sömnbristen är, om möjligt, genom att dela ansvaret för nattvakningar med din partner.

Ett tydligt och överenskommet schema är nyckeln. Diskutera med din partner om hur ni kan turas om att ta hand om nattvakningar. Det kan vara en bra idé att skriva ner schemat för att hålla koll på vilken förälder som är ansvarig för varje natt.

Genom att skapa ett schema där ni turas om att ta hand om barnet, får båda föräldrarna möjlighet att få sammanhängande sömnperioder.


3. Våga be om hjälp

För att göra livet lite lättare är det en bra idé att inte vara rädd för att be om hjälp. Om du har turen att ha nära familjemedlemmar, som mor- och farföräldrar, syskon eller andra släktingar, är de fantastiska att ha som stöd. Men alla har inte den möjligheten, och då är det viktigt att vara öppen för andra lösningar och aktivt söka stöd på olika sätt.


Oavsett vilken strategi som passar bäst för dig och din familj, kom ihåg att det är helt normalt att behöva och söka stöd under denna intensiva period som nybliven förälder.



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page