top of page

Urininkontinens

Uppdaterat: för 23 timmar sedan

Det pratas alldeles för lite om urininkontinens efter en förlossning. Vi förstår att det är jobbigt att prata om det men vi vill ändra på!

Det kan ta upp till ett år för bäckenbotten att återhämta sig efter förlossningen, men efter det är det inte meningen att du ska ha fortsatta besvär. Urininkontinens innebär att det kan läcka urin mellan toalettbesöken. Om du upplever problem med urininkontinens söka hjälp.


Urininkontinens är vanligare hos dig som har fött barn. Det beror på att vävnaderna i bäckenet, runt urinröret och urinblåsan påverkats av graviditeten och förlossningen.


Den första tiden efter förlossningen kan det läcka urin när du anstränger dig. Det brukar försvinna när du återtar din muskelstyrka i bäckenbotten.


Bäckenbottenträning stärker musklerna som finns runt ändtarmen, slidan och urinröret och hjälper dig att hålla tätt när du anstränger dig. För att träningen ska få bra effekt är det viktigt att du tränar rätt muskler. Räkna med att det kan ta upp till sex månader innan du märker resultat av träningen.


Ta upp på efterkontrollen om du har besvär med urinläckage och be barnmorskan kontrollera din knipförmåga. Besvär som finns kvar längre kan behöva utredas.

Senaste inlägg

Visa alla

Framfall

2242274-01-2.png
bottom of page