Visa kärlek på rätt sätt

Uppdaterat: 7 juli

Att känna sig älskad och uppskattad är en förutsättning för att man ska vara lycklig i sin relation. Många tecken på kärlek blir som en buffert mot det som skaver i relationen. Känner ni er båda älskade och er relation mår bra kommer den kärleksfulla grundtonen i alla era interaktioner göra att konflikter blir mindre hetsiga och ni har mer överseende med sådant som ni stör er på hos den andre. Alla relationer mår därför bra av en regelbunden dos kärleksyttringar.

Just när man blivit förälder får dock oftast relationen stå tillbaka en tid då allt fokus och energi oftast går till bebisen. Även om det är naturligt kan det göra att man känner sig övergiven av sin partner och ensam i alla stora känslor ett barns födelse väcker.


Upplever ni att ni glidit ifrån varandra eller relationen mest handlar om blöjbyten och matningar kan ett sätt att hitta tillbaka till varandra vara att visa mer kärlek. Det handlar inte om storslagna romantiska gester eller uppstyrda dejter, det har man knappast tid för med en nyfödd bebis hemma. Det handlar snarare om små tecken på kärlek i vardagen som för er närmare varandra.


Många par kan bli bättre på att visa sådana kärlekstecken. Det kan dock också vara så att man är blind för de kärlekstecken som man faktiskt visar varandra. Det här kan bero på att man ofta visar kärlek så som man själv vill ha den. För att visa kärlek på rätt sätt, alltså så som din partner vill ha den, måste du identifiera när och hur din partner känner sig älskad.


Tips/övning: Sätt er ner tillsammans och rangordna följande påståenden. Jag känner mig som mest älskad när:

  • du vill vara fysiskt nära mig genom exv kramar, sex, hålla handen, gosa osv.

  • du kommer med små genomtänkta och personliga överraskningar och presenter

  • du gör saker som jag blir glad av utan att jag bett om det, exv lagar mat eller tar ett blöjbyte så jag hinner vila

  • du prioriterar vår tid tillsammans och ger mig din odelade uppmärksamhet

  • du ger mig komplimanger och säger att du älskar mig


Försök nu att så fort ni får chansen visa varandra små tecken på kärlek på det sätt den andre önskar. En snabb kram eller uppskattande ord kan betyda enormt mycket!


Den här artikeln är skriven av Veronika Palm som är legitimerad psykolog, författare och brinner för jämställdhet och kvinnofrågor. Hon har bland annat skrivit Relationsbibeln som är den kompletta handboken för par som vill skapa och bevara en välmående relation.

Senaste inlägg

Visa alla

Framfall

2242274-01-2.png